Raziskovanje sanj v Cerknici

Na delavnici o vrednosti raziskovanja sanj, ki je 29. 5. potekala v Večgeneracijskem družinskem centru Cerknica se je za eno izmed udeleženk zgodilo nekaj posebno zanimivega – odkrila je srž problema, ki jo pesti že precejšen del življenja in se kaže v obliki ponavljajočih nočnih mor. Na delavnici je z zdravilno pomočjo skupine prišla do ugotovitve in rešitve, ki so ji jo sanje nakazovale že več let …

Pogovarjali smo se o izkušnjah, ko v sanjah bežimo in raziskovali možnosti o tem kaj lahko naredimo v budnosti, kjer imamo večji nadzor nad svojim življenjem, da poskrbimo zase in včasih tudi prosimo za pomoč ali podporo koga drugega.

Čas smo namenili tudi pogovoru o pomenu spoštovanja signalov telesa, ki nam podobno kot sanje sporoča kaj potrebujemo in nam želi dobro.

Skozi raziskovanje sanjskih simbolov smo se strinjali, da imajo simboli zelo individualen pomen, ki je odvisen predvsem od sanjavca. S tem smo potrdili mnenje Carla G. Junga o tem, da tujih sanj ne morem nikoli dovolj dobro razumeti, da bi jih lahko tolmačili drugim, namesto njih. Le sanjavec je tisti, ki intuitivno začuti kaj mu njegove sanje zares želijo sporočiti. Ob tem pa je zelo pomembna podpora drugih ljudi, ki s svojimi vprašanji, idejami in zaznavami sodelujejo in sanjavca podpirajo na poti odkrivanja.