Navodila za lažje spominjanje sanj

Kupite si zvezek. Izberite takšnega, ki vam je všeč, da boste vanj lahko zapisovali sanje. Lepši kot bo zvezek, bolj bodo vaše sanje prepričane, da jim resnično želite prisluhniti. Doma odprite zvezek in na prvi strani napišite “sanjska knjiga”. Lahko pa si svojo sanjsko knjigo oblikujete tudi sami …

Položite sanjsko knjigo na nočno omarico poleg postelje. Preden greste spat, jo odprite na novi strani in na vrhu strani napišite datum, potem pa pustite zvezek odprt ter poleg položite pisalo. S tem boste izrazili namero, da si želite zapomniti sanje. Pred spanjem se opomnite na to. Na začetku je dobro, da ste pripravljeni sanje zapisati tudi, če se zbudite sredi noči. Z namenom, da jih ujamete dokler ne zbledijo. Če to za vas ne deluje si sanje zapišite zjutraj. Zapišite vse, kar ste si zapomnili, četudi mislite, da ni pomembno. Ko se posvetimo dnevnim opravilom pogosto pozabimo delčke svojih sanj.

Zjutraj, preden vstanete si lahko v postelji vzamete malce časa zase. Sprostite se v enakem položaju v kakršnem ste bili, ko ste sanjali. Telo ima spomin in tako lažje prikličemo sanje v spomin. Ko vstanete, zapišite vsako podrobnost, ki ste jo videli, slišali in občutili v sanjah.

(povzeto po knjigi Sanjsko rojstvo, Catherine Shainberg 2014, str. 42-43)